دانلود پایان نامه مدیریت در مورد منابع هویت برند |
منابع هویت برند
۲-۳-۱۳-۱- کلیات
هویت برند متشکل از عناصر برند میباشد. عناصر برند، ابزارهایی برخوردار از قابلیت تجاریسازی هستند که میتوانند برند را معرفی کرده و آن را متمایز سازند. اصلیترین عناصر برند عبارتند از: برند، طرح گرافیکی یا لوگو، نمادها، کاراکترها، شعارها، دامنههای اینترنتی، طنین، چهرههای سرشناس، بستهبندی یا هر نوع علامت یا نشانهای منحصربهفرد (کلر،۲۰۹:۱۳۸۹).
بر اساس مدل ارزش ویژه برند از دیدگاه مشتری، بازاریان باید عناصر برند را بهنحوی انتخاب کنند که میزان آگاهی از برند را در مشتریها تقویت کرده؛ فرایند ایجـاد تداعیات ذهنی قدرتمند، مطلوب و منحصربهفرد برند را تسهیل کنند و احساسات مثبتی را در مشتریها برانگیزند. هر کدام از عناصر برند باید قبل از استفاده، مورد ارزیابی دقیق قرار گیرند تا توانایی آنها در تحقق برندی برتر سنجیده شود. به اینترتیب، سازمان باید در یابد که مشتریها، تنها با دانستن نام تجاری یا با دیدن لوگو یا سایر کاراکترهای منحصربهفرد برند، که احساسات یا تفکراتی را نسبت به آن پیدا می کنند. آن دسته از عناصر برند که بتوانند تأثیرات مثبتی را در مشتریها برانگیزند، میتوانند بر ارزش ویژهی برند افزوده و تداعیات و پاسخهای مناسبتری را در مصرف کنندگان ایجاد کنند (کلر، ۲۰۹:۱۳۸۹).
۲-۳-۱۳-۲- معیارهای انتخاب عناصر برند
بهطورکلی شش معیار اصلی برای انتخاب بهترین عناصر برند وجود دارد :
- قابلیت به خاطر سپاری
- شناسایی آسان
- بهیادآوریآسان
- میزان معناداری
- تشریحی
- ترغیبی
- میزان محبوبیت
- جذاب و سرگرمکننده
- برخوردار از جلوههای تصویری و کلامی
- برخوردار از جذابیتهای زیباییشناسی
- قابلیت انتقال
- در ردهی محصول و در میان ردههای محصولات گوناگون
- در مرزهای جغرافیایی یا فرهنگهای گوناگون
- قابلیت انطباق
- انعطافپذیر
- قابل بهروزرسانی
- قابلیت حفظ و پشتیبانی
- از نظر حقوقی
- از نظر رقابتی؛
سه معیار اول- قابلیت به خاطر سپاری، میزان معناداری و میزان محبوبیت- در زمرهی استراتژیهای تهاجمی در بازاریابی قرار دارند و به ایجاد ارزش افزودهی برند منتهی میشوند. با وجود این، سه معیار دوم- قابلیت انتقال، انعطاف، انطباق، حفاظت و حمایت- در ارتقا و حفظ ارزش ویژهی برند در مواجهه با فرصتها و محدودیتهای مختلف، نقش تدافعی بازی می کنند(کلر، ۲۱۰:۱۳۸۹).
۲-۳-۱۳-۳- نام برند
نام برند یکی از انتخابهای بنیادین است، زیرا اغلب، نقشِ اصلی را در میان عناصر برند بازی می کند و تداعیات ذهنیِ قدرتمندی را در زمینه محصول بهصورت فشرده، مختصر و مفید ارائه میدارد. نامها، در زمرهی مؤثرترین ابزارهای ارتباط برند با مخاطبان بهشمار میآیند. آگهیهای تبلیغاتی، معمولاً حداکثر به مدت پنجاه ثانیه نمایش داده میشوند، در حالیکه مشتریها، بهسادگی تنها در مدت چند ثانیه نام برند را مورد توجه قرار می دهند و مفهوم آن را در ذهن ثبت می کنند یا آن را بهحافظه خود میسپارند. از آنجاکه در ذهن مصرف کنندگان، وابستگیِ بسیار زیادی با محصولات یا خدمات مییابد، تغییر آن برای بازاریان بسیار دشوار است. به همین دلیل، قبل از انتخاب، باید مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد (کلر، ۲۲۱:۱۳۸۹).
۲-۳-۱۳-۳-۱- طبقه بندی نام ها از دیدگاه لندیور
- تشریحی: تشریح کنندهی کارکردها و نقش محصول یا خدمت هستند. چنین نامهایی معمولاً، غیر قابل ثبت هستند. نظیر خطوط هوایی سنگاپور.
- پیشنهادی: این نامها، مزیت محصول یا خدمت را به مشتری یادآوری می کنند. نظیر فنآوریهای اجیلنت.
- ترکیبی: ترکیبی از دو یا چند واژه؛ گاهی نامرتبط و غیرمنتظره برای مشتری. نمونهی آن ردهات است.
- کلاسیک: برگرفته از ریشه های لاتین، یونانی یا سانسکریت، نظیر مریتور.
- اختیاری: واژههای واقعی بدون هیچ نوع ارتباط معنایی روشن، نظیر اپل.
- تخیلی: واژههای ابداعی بدون بهره گیری از معنایی روشن و واضح، نظیر اونید.
(کلر، ۲۲۲:۱۳۸۹)
URL2-3-13-4-
URL (دامنههای اینترنتی)، مشخصکننده مکان صفحات روی شبکهی اینترنت هستند و در میان عموم جامعه با نام دامین شناخته میشوند. هر فردی که بخواهد یک دامنههای اینترنتی منحصربهفرد داشته باشد، باید آن را ثبت کرده و برای ثبت آن بهایی را بپردازد. در سالهای اخیر با توجه به گرایشِ روزافزون شرکتها به حضور در فضای اینترنت، تعداد دامنههای اینترنتی ثبت شده، افزایش چشمگیری داشته است. تمامی ترکیبات سه حرفی و نیز تمامی واژههای بهکار رفته در لغت نامهی انگلیسی تا به امروز ثبت شده اند. حجم وسیع دامنههای اینترنتی ثبت شده اغلب موجب میشود که شرکتها به استفاده از واژههای نوآورانه و ناآشنا در زبان انگلیسی روی آورند و با انتخاب این نامها بهعنوان برندهای جدید خود، سایت اینترنتی مربوط به آن را نیز در اختیار گیرند (کلر،۲۳۲:۱۳۸۹).
یکی دیگر از موضوعاتی که شرکتها در بحث دامنههای اینترنتی با آن مواجه میشوند، حفاظت از برندها در برابر اعطای دامین همنام، بدون کسب اجازه از آنها است. در چنین شرایطی شرکت می تواند از دارندهی فعلی دامنهی اینترنتی همنام با برند خود شکایت کند و او را به دلیل عدم رعایت حق کپیبرداری و استفادهی غیر مجاز تحت پیگرد قانونی قرار دهد. بهعنوان مثال، بنا بر ادعای مؤسسهی گارتنر حدود دو هزار شرکت در سراسر جهان در سال ۲۰۰۱، دستکم سیصد دامنهی اینترنتی با ترکیبات مختلف نام خود را ثبت کرده بودند. امروزه شرکتهای بزرگ جهان بادقت، سایتهای اینترنتی را ردگیری می کنند تا از هرگونه استفادهی غیر قانونی از برندهای خود ممانعت بهعمل آورند (کلر، ۲۳۲:۱۳۸۹).
۲-۳-۱۳-۵- لوگو و نماد
اگر چه نام عنصر اصلی برند به شمار میآید، اما عناصر تصویری و دیداری نقش مهمی در ایجاد ارزش ویژهی برند و بهویژه افزایش میزان آگاهی از برند ایفا می کنند. لوگو یکی از عناصری است که بهعنوان یکی از شیوه های نمایش خاستگاه، مالکیت و سایر تداعیات مرتبط با برند تاریخچهای طولانی دارد (کلر، ۲۳۴:۱۳۸۹).
بهعنوان مثال، در طول قرنهای متمادی، خانوادهها و کشورها با بهره گرفتن از جلوههای تصویری و لوگو، نام و هویت خود را متمایز میساختند. لوگو، دامنهی وسیعی از جلوههای تصویری را، از طرحهای منحصربهفرد در نگارش نام شرکتها یا علایم تجاری تا طرحهای انتزاعی، دربرمیگیرد. برندهایی همچون کیت کت، کوکا کولا و دانهیل در زمرهی نمونههایی هستند که جدا از شیوهی منحصربهفردِ نگارش خود، هیچ لوگوی مجزایی برای خود تعریف نکرده اند. در حالیکه برندهایی مانند مرسدس(با طرح ستاره)، رولکس (با طرح تاج)، اسبیسی (با طرح چشم) و المپیک (طرح حلقههای تو در تو) در زمرهی برندهایی هستند که علاوه بر شیوهی منحصربهفرد نگارش برند، طرح گرافیکی خاصی را نیز به عنوان لوگو برگزیدهاند. این لوگوهای تصویری مستقل از شیوهی نگارش نام، اغلب نماد نام میگیرند (کلر، ۲۳۴:۱۳۸۹).
بسیاری از لوگوها در حد فاصل نمونههای ذکر شده قرار میگیرند. برخی از شیوه های نمایش نام برند، با بهره گرفتن از طرحهای تصویری، مفهوم خود را به مصرف کنندگان معرفی کرده و سطح آگاهیهای آنها را بالا میبرند، بهعنوان مثال، برندهایی همچون اپل یا رالف لورن، یا در زمرهی این نمونهها قرار دارند. برخی از عناصر فیزیکی مرتبط با محصول یا شرکت نیز میتوانند بهعنوان نماد برند قلمداد شوند. بهعنوان مثال، شیوهی نگارش حرف ” M” ، به شکل دو کمان طلایی رنگ، در بلند مدت به عنوان نماد برند مک دونالد مطرح شده است (کلر، ۲۳۵:۱۳۸۹).
لوگوهای انتزاعی (با طرحهای خیالی) همچون نامها میتوانند کاملاً منحصربهفرد باشند و براین اساس شناسایی برند را برای مشتریها سادهتر کنند. با وجود این، از آنجا که بسیاری از لوگوهای انتزاعی نمیتوانند همچون طرحهای واقعی معنادار باشند. همواره این خطر وجود دارد که مصرف کننده مفهوم آنها را درک نکند. بنابراین آشنایی با معانی آنها نیازمند اجرای برنامه های بازاریابی گستردهای است. مصرف کنندگان تمامی لوگوها را، چه لوگوهای مبتنی بر طرحهای واقعی و چه لوگوهای مبتنی بر طرحهای تخیلی، با توجه به طرح و شکلی که دارند در ذهن خود ارزیابی کنند (کلر، ۲۳۵:۱۳۸۹).
لوگوها و نمادها اغلب بهراحتی قابل شناسایی هستند و بهعنوان شیوهای ارزشمند در معرفی برند شناخته میشوند. اگر چه ممکن است مصرف کنندگان، علی رغم شناسایی آنها نتوانند رابطه مناسبی میان این عناصر و محصول یا برند خاص، برقرار سازند. از دیگر مزایای لوگوها در برندسازی، قابلیت تطبیقپذیری آنها است. به بیان دیگر از آنجا که لوگوها اغلب بهعنوان شیوهی ارتباط غیرکلامی شناخته میشوند، میتوانند در تمامی فرهنگها و تمام ردههای محصولات، بهعنوان عامل ارتباطی میان مشتریها و شرکت نقش داشته باشند. بسیاری از شرکتها اغلب لوگوی خاصی را طراحی می کنند تا بتوانند در تمامی بازارها و حوزههای فعالیت برای خود هویتی برتر تعریف کنند و آنرا در خصوص تمامیِ برندهای اصلی و فرعی خود تسری دهند (کلر،۲۳۶:۱۳۸۹).
در شرایطیکه به هر دلیل بهکارگیری نام برند دشوار باشد، لوگوهای انتزاعی (خیالی)، میتوانند برای شرکت مزایای متعددی را در برداشته باشند.
نکتهی آخر این که، لوگوها بر خلاف نامها میتوانند بهسادگی در طول زمان تغییر یابند و با نیازهای سازمان منطبق شوند. با وجود این، بازاریان در انطباق لوگوها با نیازهای زمان، باید محتاط بوده و به تدریج این تغییرات را اجرا سازند تا مزیتهایی که این لوگوها در بلندمدت برای شرکت ایجاد کردهاند، حفظ شود.
۲-۳-۱۳-۶- کاراکترها
کاراکترها نوع خاصی از نمادهای برند هستند که نمایانگر یک انسان یا موجودیتهای برگرفته از زندگی واقعی هستند. کاراکترهای برند اغلب از طریق فعالیتهای تبلیغاتی معرفی میشوند و میتوانند نقش کلیدی را در مبارزات تبلیغاتی شرکتها و طرح بستهبندیهای آنها ایفا کنند. برخی از کاراکترها از شخصیتهای انیمیشن و برخی دیگر از شخصیتها و چهرههای واقعی الگوبرداری شده اند (کلر، ۲۳۷:۱۳۸۹).
کاراکترهای برند به این دلیل که اغلب از طرحهای تصویری جذاب و رنگارنگی برخوردارند، میتوانند بهسادگی توجه مشتریها را جلب کنند و در ایجاد آگاهی از برند نقش مهمی دارند. کاراکترها همچنین میتوانند برای نفوذ برندها به بازار، راهگشا باشند و به شرکتها کمک کنند تا مزایا و منافع کلیدی محصولات خود را به سادهترین شیوهها به مشتریها منتقل سازند. استفاده از کاراکترهایِ برخوردار از ویژگیهای انسانی، موجب افزایش میزان محبوبیت برند و شناسایی آن بهعنوان برندی سرگرمکننده و جالب نزد مصرف کنندگان میشود. علاوه بر آن، برقراری ارتباط میان مصرف کنندگان و برندهای برخوردار از کاراکتر، سریعتر و سادهتر رخ میدهد. کاراکترهای مشهور اغلب بهقدری ارزشمند میشوند که شرکتها میتوانند با اعطای لیسانس بهره برداری از آنها، درآمدهای سریع و بیدردسر برای خود ایجاد کنند و با استفادهی درست از این کاراکترها، میزان مواجههی مشتریها با برند خود را افزایش داده و بر ارزش ویژهی برند خود بیفزایند (کلر، ۲۳۸:۱۳۸۹).
نکتهی آخر اینکه بیشتر کاراکترهای برند میتوانند برای ردههای دیگر محصولات نیز مورد استفاده قرار گیرند و با انتقال ویژگیهای برتر محصول، به سرعت بر موفقیت سایر محصولات جدید معرفی شده به بازار تأثیر گذارند.
۲-۳-۱۳-۷- شعار
شعار عبارت کوتاهی است که اطلاعات تشریحی یا ترغیبی را در مورد برند به مشتریها منتقل میسازد. شعار اغلب در تبلیغات شرکت مورد استفاده قرار میگیرند، اما میتوانند بازاریابی شرکت ایفا می کنند. بهعنوان مثال، شعار«اسنایکر »: گرسنه ای! یک اسنایکر بردار، در آگهیهای تبلیغاتی شرکت مورد استفاده قرار میگیرد و روی بستهبندی شکلاتها نیز نوشته میشود (کلر، ۲۴۲:۱۳۸۹).
شعارها، ابزارهای قدرتمندی در برندسازی بهشمار میآیند، زیرا همانند نام برند از اثر بخشی چشمگیری برخوردارند و در ارتقای ارزش ویژهی برند نقش مؤثری دارند. به بیان دیگر، شعار در نقش یک «بازوی» قوی است که در درک بهتر مفهوم برند به یاری مصرف کنندگان شتافته و آنان را از ویژگیهای منحصربهفرد برند آگاه میسازد. شعارها، شیوه های پا بر جایی برای تلخیص و ترجمهی محتوای برنامهی بازاریابی شرکت در قالب چند کلمه یا عبارت ساده هستند (کلر، ۲۴۳:۱۳۸۹).
برخی از شعارها با به بازی کشاندن نام برند، به شیوهای خلاقانه به ایجاد آگاهی از برند کمک می کنند. مهمترین نقش شعارها، تقویت جایگاه برند و توسعهی نقاط تمایز مطلوب در میان مشتریهای هدف است (نیومیر و مارتی، ۱۳۸۸). شعارها اغلب با فعالیتهای تبلیغاتی شرکت رابطه تنگاتنگی مییابند و با ارائه اطلاعات تشریحی یا ترغیبی، خلاصهای از آنچه در تمام تبلیغات گفته شده به مخاطبان ارائه می کنند. شعارهای قوی به شیوه های متعددی میتوانند در افزایش ارزش ویژهی برند نقش داشته باشند. شعار با به میدان آوردن نام برند، علاوه بر افزایش آگاهی، تصویر ذهنی از آن برند را تقویت می کند (کلر، ۲۴۶:۱۳۸۹).
۲-۳-۱۳-۸- طنین
طنینها، پیامهای موزیکالی هستند که در معرفی برند بهکار گرفته میشوند. این پیامها که اغلب توسط موسیقیدانان حرفهای طراحی میشوند، معمولاً آن قدر متمایز هستند که بتوانند در ذهن شنونده ثبت شوند. در نیمهی اول قرن بیستم، زمانیکه تبلیغات رادیویی بهتدریج رواج مییافت، استفاده از طنین رایج شد (کلر، ۲۵۰:۱۳۸۹).
طنین می تواند به عنوان شعار موزیکال برند قلمداد شود. به دلیل ماهیت موزیکال، طنین بهندرت می تواند مانند سایر عناصر برند قابل انعطاف و انتقال باشد. اگر چه این عنصر می تواند مزیتهای برند را با مشتری مطرح سازد، اما غالباً مفهوم محصول را به شکل غیر مستقیم، کاملاً غیر انتزاعی و خلاصه انتقال میدهد. بنابراین تداعیات ناشی از آن، بیشتر می تواند جنبههای احساسی، شخصیتی و سایر ویژگیهای نامشهود را در ذهن مشتریها ایجاد کند. شاید بتوان گفت که طنینها با ارزشترین عنصر در ایجاد و تقویت آگاهی از برند برای مشتریها هستند و اغلب، نام برند را به شیوهای هوشمندانه و جذاب تکرار می کنند و این کار فرصت رمزگشایی از پیامهای برند و درگیری ذهنی بیشتر را برای مشتریها فراهم میآورد. مصرف کنندگان گاهی حتی بعد از این که آگهی تبلیغاتی به اتمام میرسد، در ذهن خود این طنین مکرراً مرور می کنند و این امر فرصت آمیختگی بیشتر ذهن و بهخاطرسپاری برند را افزایش میدهد (کلر، ۲۵۱:۱۳۸۹).
۲-۳-۱۳-۹- بستهبندی
بستهبندی بهمعنای فعالیتهای طراحی و تولید ظروف یا پوشش محصولات بوده و مانند سایر عناصر برند، از تاریخچهای طولانی برخوردار است. انسانهای اولیه برای پوشش و حمل مواد غذایی و آب، از برگ درختان و پوست حیوانات استفاده کردند. ظروف شیشهای برای اولین بار حدود ۲۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح در مصر اختراع شد. پس از آن ناپلئون، امپراتور فرانسه، دوازده هزار فرانک به برندهی یک رقابت برای یافتن بهترین شیوهی نگهداری مواد غذایی جایزه داد. این اقدام موجب شد که بهتدریج اولین نمونههای بستهبندی با ایجاد خلأ شکل گیرد (کلر، ۲۵۲:۱۳۸۹). از هر دو دیدگاه (شرکت و مصرف کننده) بستهبندی باید از ویژگیهای زیر برخوردار باشد:
- اطلاعات تشریحی و ترغیبی را در زمینه برند و محصول ارائه کند.
- حمل و نقل و حفاظت از محصول را تسهیل بخشد.
- نگهداری از کالا را در منزل سادهتر سازد.
- فرایند استفاده از محصول را سادهتر سازد.
بازاریابان باید اجزای کارکردی و ظاهری (از زاویه زیباییشناسی) را در مورد طراحی و انتخاب بستهبندی مناسب در نظر گیرند تا بتوانند ضمن دستیابی به اهداف بازاریابی، به نیازهای مصرف کنندگان نیز پاسخ دهند. ملاحظات ظاهری و زیباییشناسی مربوط به بستهبندی، دربرگیرندهی ویژگیهای اندازه، شکل، جنس، رنگ، نوشتار و طرحهای گرافیکی بستهبندی است(کلر، ۲۵۲:۱۳۸۹).
نوآوری در فرایندهای چاپ، امروزه این امکان را به بازاریان داده است که از تصاویر گرافیکی جذاب و خیرهکننده بهره برده و با استادی تمام، پیامهای جذاب و رنگارنگی را روی بستهبندیها ثبت کنند و به اینترتیب در لحظهی تعیین سرنوشت (لحظه خرید)، بر مصرف کننده تأثیر بگذارد. بهطورکلی، طراحی ساختاری بستهبندیها بسیار مهم است. بهعنوان مثال، در طول سالهای اخیر نوآوریها موجب شده که بستهبندیهای مواد غذایی با امکان بستن دوباره، غیر قابل نفوذ برای هوا، آب یا نور و بستهبندیهایی با سهولت استفاده برای مشتریها، با نگهداری آسان، سهولت باز کردن یا قابل فشردهسازی و جمع شدن ، طراحی و به بازار معرفی شود. یکی از قویترین تداعیات ذهنی مصرف کنندگان تحت تأثیر ظاهر بستهبندی شکل میگیرد. بستهبندی می تواند بهعنوان یکی از شیوه های شناسایی برند و انتقال اطلاعات در مورد ایجاد یا تقویت تداعیات ارزشمند از آن تلقی شود. نوآوریهای ساختاری در بستهبندی می تواند نقطه افتراق مهمی ایجاد کرده و حاشیهی سود شرکت را افزایش دهد. بستهبندیهای جدید همچنین میتوانند به توسعه بازار محصول و دستیابی به بخشهای جدیدتر بازار منجر شوند (کلر، ۲۵۳:۱۳۸۹).
۲-۴- تصویر برند
در دنیای امروز مشتریان تصویر برند را به عنوان قسمت مهمی از محصول یا خدمتی میببینند که در حال خریداری آن میباشند. آنها فقط محصول فیزیکی یا اصل خدمت را نمیخرند، بلکه موقعیت، پرستیژ و مزایایی را که از آن طریق دریافت میدارند را میخرند و این کیفیت غیر قابل لمس، همان است که می تواند باعث ترجیح خرید یک محصول به محصولات مشابه شده و سهم بازار آن شرکت را افزایش دهد (برمن و همکاران، ۲۰۰۹). یک برند در بستهبندی کالا زندگی نمیکند که با باز کردن بستهبندی کالا، رها شود. در حقیقت تصاویری که قبلا ایجاد شده اند موجب باز شدن بسته کالا میشوند گاهی مواقع هم این تصاویر هستند که بسته را میبندند تا هیچگاه توسط مشتریان باز نشوند (چانگ و همکاران، ۲۰۰۶).
در ادامه، تعریف و تبیین تصویر برند از دیدگاههای مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. وجهه یا تصویر برند دربرگیرندهی برداشت و ادراک بازار هدف از ویژگیها، منافع، موقعیتهای استفاده کاربران، تولیدکنندگان و حتی بازاریابان یک محصول است . بهعبارتدیگر، این مفهوم به اندیشه و احساس افراد به هنگام دیدن یا شنیدن درباره برند اشاره دارد. تصویر برند گرایش به گذشته دارد و گذشته را نیز نشان میدهد (کاتلر وآرمسترانگ، ۱۳۸۳: ۲۳۸). تصویر برند از ترکیب واقعیت فیزیکی محصول و باورها و احساسی که در مورد آن به وجود میآید ساخته میشود (موسوی و همکاران، ۱۳۸۶). در میان ابعاد قابل لمس یک محصول، تصویر برند مهمترین چیزی است که اکثر استراتژیهای بازاریابی معطوف به آن هستند و به برجستهکردن برند گرایش دارند (جوانمرد و سلطان زاده، ۱۳۸۸).
اولین بار گاردنر و لیوی در سال ۱۹۵۵ مفهوم تصویر برند را در مقالهی خودشان مطرح کردند. آنها معتقد بودند که محصولات دارای ماهیت مختلف از جمله فیزیولوژیک و اجتماعی هستند. از زمانِ معرفی رسمی آن تاکنون، مفهوم تصویر برند در تحقیقات مربوط به رفتار خریدار (مصرف کننده) مورد استفاده قرار گرفته است. تصویر برند می تواند یک مفهوم حیاتی برای مدیران بازاریابی باشد. دیوید اگیلوی در کتاب خود، تحت عنوان رازهای تبلیغات، مدعی است که مفهوم تصویر برند را در سال ۱۹۵۳ به عرصه افکار عمومی معرفی کرده است. وی همچنین اظهار میدارد که این مفهوم، اولین بار در سال ۱۹۳۳ توسط کلود هاپکینز مطرح شده است (موسوی وهمکاران، ۱۳۸۶).
چگونگی ارزشیابی ما از یک برند، یک محصول و یا یک خدمت بستگی به نحوه ادراک ما از هر یک از آنها دارد. نحوه تفکر ما درباره میزان محبوبیت یک برند یکی از ابعاد مهم تصور ما از آن برند خواهد بود که این می تواند مبنای انتخاب و خرید ما از آن برند خاص باشد. بنابراین، یک شرکت باید بکوشد محصولاتی را تولید و عرضه کند که با نوع نگرش کنونی افراد سازگار باشد و در صدد برنیاید نگرش آنها را تغییر دهد. بدیهی است که در موارد استثنایی، برخی از سازمانها کوشیدهاند با هزینه های بسیار زیاد نگرش افراد را تغییر دهند و در مواردی هم به نتیجه نرسیدهاند (نیومیر، ۱۳۸۸).
تصویر برند عبارت است از، ادراکات مشتری در مورد ویژگیهای یک برند که باعث ایجاد معنای برند میگردد و معنای برند عبارت است از، نحوهی درکشدن برند توسط مخاطبان در سطح آگاهانه و نحوه انعکاس برند توسط آنها در سطح نیمه آگاهانه یا ناآگاهانه. کلیه احساسات و تفکرات ایجاد شده (به صورت مستقیم یا غیرمستقیم) نسبت به برند، سبب مرتبط شدن برند با خصیصههای خاص در ذهن مشتریان میشود و تصویر برند را تداعی میسازد (بتی، ۲۰۰۸). این تصویر، بازتابِ فعالیتهای برند در راستای ایجاد معنای برند (عملکرد برند و تصویرسازی) در ذهن مشتریان است. تصویر برند، بهشدت بر رفتار مشتریان نسبت به برند تأثیرگذار است. بهگونهای که میتوان بیان داشت، اهمیت برند در بازاریابی تحت تأثیر توانایی سازمان در ارزیابی این حقیقت است که مشتریان چگونه تصویر برند را تفسیر می کنند و توان سازمان در کنترل این تصویر ذهنی چگونه است (جنانیس و همکاران، ۲۰۰۷).
تصویر برند شامل خصیصههای مختلفی میشود. این خصیصهها، طیف وسیعی از خصیصههای واقعی تا مجازی، آگاهانه تا ناآگاهانه و مستقیم تا غیر مستقیم را دربر میگیرند (موسوی و همکاران، ۱۳۸۶).
تصویر برند شامل سه مؤلفه؛ ویژگیها، مزیتها و نگرشها میشود. ویژگیها به آنچه که مشتری در خصوص برند میاندیشد بر میگردد و بر اساس ارتباطشان با محصول، به دو دسته ویژگیهای مرتبط و ویژگیهای غیرمرتبط با محصول تقسیم میشوند. ویژگیهای مرتبط، شامل صفاتی است که از نظر مشتری بر عملکرد محصول یا خدمت تأثیر میگذارند. این صفات، در انتخاب محصولات و خدمات تأثیر بسزایی دارند و فرآیند تصمیم گیری خرید را تسهیل می کنند. ویژگیهای غیرمرتبط با محصول، تأثیر مستقیمی بر عملکرد محصول نداشته اما از نظر تصمیم گیری خرید از اهمیت برخوردارند. مزیتها عبارتند از آنچه که مشتریان گمان می کنند که برند به آنها ارائه خواهد داد. در واقع مزیت، نحوه حل مشکل یا رفع نیاز را برای مشتری تشریح می کند . (کاتلر وآرمسترانگ، ۱۳۸۳: ۲۳۹).
طرز تفکر یا نگرش به باورهای مشتری نسبت به میزان ارائه ویژگیها و مزیتهای برند و قضاوت در خصوص این باورها اشاره دارد. در واقع نگرش نسبت به برند را میتوان به عنوان پاسخِ تأثیرگذار مشتریان به برند تلقی کرد. تصویر برند شامل تداعیهای نمادین (شخصیت برند) و تداعیهای کارکردی (باورها در مورد برند) است (دیواندری و همکاران، ۱۳۸۸).
.Keller
.CBBE
.Landeor
.Singapore Airlines
.Agilent Technologies
.Redhat
.Meritor
.Apple
.Avanade
.Uniform Resource Locatior (URL)
.Domain
.Gartner
.Logo
.Kit Kat
.Coca-cola
.Dunhil
.Mercedes
.Rolex
.SBC
.Symbol
.Apple
.Ralph Lauren
.MC Donald
.Character
.Slogans
.Sniker
.Jingles
.Packaging
.Vacuum- Packaging
.Resealable
.Squeezable
.Batey
.Janonis
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-02-31] [ 08:37:00 ب.ظ ]
|